Conștientizarea, cunoașterea și înțelegerea traficului de ființe umane numai la nivelul instituțiilor guvernamentale sau neguvernamentale nu este suficientă pentru a combate fenomenul de trafic. Acest fenomen trebuie să fie cunoscut și înțeles de întreaga societate. Deși noțiunea de trafic de ființe umane este în prezent cunoscută de opinia publică, de fapt percepția fenomenului este superficială, magnitudinea și gravitatea acestuia nu sunt înțelese.
Prevenția se face prin:
- Educație: aceasta este modalitatea simplă de a lupta împotriva sclaviei moderne. Dacă fiecare țară din lume va începe să educe propriul popor despre traficul de ființe umane și cum poate fi implicat în lupta împotriva traficului de ființe umane, fenomenul acesta va scădea și va dispărea în cele din urmă.
Conștientizarea oamenilor ar trebui să înceapă în școli. Educația în acest domeniu va schimba percepția societății asupra traficului de ființe umane.
Cum facem asta?
- Lecții de prevenire – misiunea lecțiilor de prevenire este de a oferi elevilor o bază solidă pentru abilitățile eficiente de prevenire a fenomenului traficului de ființe umane și pentru a nu devini victime ale traficanților.
- Instruire – instruirea în domeniul prevenirii dezvoltă abilități pentru a preda strategii de prevenire dovedite, pentru a împărtăși cunoștințele și a ajuta profesorii,elevii şi pǎrinții cum să mențină o atitudine pozitivă de prevenire.
- Ateliere pentru tineri și copii – Prin anumite activități, ei pot învăța să-și cunoască valoarea. De asemenea, să ȋnvețe ce este stima de sine și respectul pentru ceilalți și cât de important este să se implice în menținerea valorilor morale și umane în societatea din care fac parte.
- Ateliere pentru profesori – sǎ ȋnvețe cum sǎ ȋși protejeze elevii, cum sǎ recunoascǎ o situație de risc și/sau o victimǎ ȋn clasa lor, și unde pot sǎ raporteze orice situație de trafic.
- Ateliere pentru pǎrinți – ȋn cadrul acestor ateliere părinții pot învăța despre traficul de ființe umane. De asemenea, aceștia pot învăța cum să gestioneze o situație specifică de risc și cum să comunice cu copiii lor despre acesta, cât și despre nevoile lor, şi să ȋi protejeze de orice formă de exploatare. De asemenea, pot învăța să recunoascǎ orice formă de trafic. Este foarte important să cunoascǎ instituțiile la care trebuie să raporteze orice formă de exploatare din viața copilului lor sau din viața altora.
Să ȋnvețe că un copil nu este un obiect și nu poate să-l lase nicăieri sau în prezența nimănui. De asemenea, să înțeleagǎ cât de importantǎ este cunoaşterea rețelelor de socializare şi sǎ aibǎ acces la cele de care aparține copilul.